Ön jelenleg a(z) Da Vinci Learning Videotorium aloldalát böngészi. A keresési találatok, illetve az aloldal minden felülete (Főoldal, Kategóriák, Csatornák, Élő közvetítések) kizárólag az intézményi aloldal tartalmait listázza. Amennyiben a Videotorium teljes archívumát kívánja elérni, kérjük navigáljon vissza a Videotorium főoldalára!

A legnagyobb citrom erőmű a „Kis Zsenik Klubja roadshow” első állomásán

897

A legnagyobb citrom erőmű a „Kis Zsenik Klubja roadshow” első állomásán


A Kis Zsenik Klubja roadshow első állomásán egy rekordkísérlet keretében 450 kisiskolás néző előtt a Természettudományi Múzeumban áramot fejlesztettek. Az esemény különlegessége, hogy az áramot 1500 darab citrom generálta. A citrom és a fémek kémiai reakcióját ekkora méretben még nem lehetett látni, ekkora „erőművet” ennyi citromból (350 kg) nem építettek eddig. A kísérlet során a réz és a cink elektrokémiai potenciálját használták ki. A két fém között akkor áramolhat az áram, ha azok megfelelő elektrolitokkal találkoznak, például ha citromsavval kerülnek kapcsolatba. Az erőmű 7,8 V (volt) feszültséget és 18,7 mA (milliamper) áramerősséget termelt. 
A rekorder erőmű mellett rendhagyó fizikaórát is tartott a szervező Da Vinci Learning csatorna. Az érdekes kísérletekben sok alapvető fizikai törvényt ismerhetünk meg a minket körülvevő világról.
A DaVinci Learning csatorna célja, hogy megkedveltesse a tanulást és a természettudományokat nézőivel. Nézze meg a videót, hogy megtudja, sikerül-e megdönteni a jelenleg fennálló Guinness rekordot!

www.da-vinci-learning.hu

több kevesebb


Fizika

citromerőmű

Härtlein Károly (előadó)
Fazekas Bence (előadó)

1:53:24

2013. március 22.

Székesi Gábor

2013. április 5.

897
<iframe width="480" height="385" src="//dvl.videotorium.hu/hu/embed/6325" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audió letöltés