You are currently browsing the Videotorium site of the organization Da Vinci Learning. The content of the search results and listing pages of the site (Main page, Categories, Channels, Live events) are limited to this organization. In case you wish to browse the whole archive of Videotorium, please, navigate back to the main Videotorium site.

A legnagyobb citrom erőmű a „Kis Zsenik Klubja roadshow” első állomásán

897

A legnagyobb citrom erőmű a „Kis Zsenik Klubja roadshow” első állomásán


A Kis Zsenik Klubja roadshow első állomásán egy rekordkísérlet keretében 450 kisiskolás néző előtt a Természettudományi Múzeumban áramot fejlesztettek. Az esemény különlegessége, hogy az áramot 1500 darab citrom generálta. A citrom és a fémek kémiai reakcióját ekkora méretben még nem lehetett látni, ekkora „erőművet” ennyi citromból (350 kg) nem építettek eddig. A kísérlet során a réz és a cink elektrokémiai potenciálját használták ki. A két fém között akkor áramolhat az áram, ha azok megfelelő elektrolitokkal találkoznak, például ha citromsavval kerülnek kapcsolatba. Az erőmű 7,8 V (volt) feszültséget és 18,7 mA (milliamper) áramerősséget termelt. 
A rekorder erőmű mellett rendhagyó fizikaórát is tartott a szervező Da Vinci Learning csatorna. Az érdekes kísérletekben sok alapvető fizikai törvényt ismerhetünk meg a minket körülvevő világról.
A DaVinci Learning csatorna célja, hogy megkedveltesse a tanulást és a természettudományokat nézőivel. Nézze meg a videót, hogy megtudja, sikerül-e megdönteni a jelenleg fennálló Guinness rekordot!

www.da-vinci-learning.hu

More Less


Physics

citromerőmű

Károly Härtlein (lecturer)
Bence Fazekas (lecturer)

1:53:24

22 March, 2013

Gábor Székesi

5 April, 2013

897
<iframe width="480" height="385" src="//dvl.videotorium.hu/en/embed/6325" frameborder="0" allowfullscreen="allowfullscreen"></iframe>

Audio download